Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Зятковецька сільська рада» (код ЄДРПОУ: 04330102) був реорганізований і увійшов до складу Гайсинської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-70 - Метастудія (Вінниця)
Vlada.ua - розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування

Народній пісні жити2019р.

 с. Зятківці відбулося обласне свято фольклору ім. Гната Танцюри

8 червня 2019 року на Батьківщині славетного фольклориста-етнографа Г.Т.Танцюри відбулося обласне свято фольклору, присвячене 118-й річниці від дня народження  земляка за темою  зелені свята «А у тому гаю всілякії квіти».

Свято пісні, молодості і краси, ввібрало в себе весь колорит українських звичаїв та обрядів, адже саме нашим юним фольклористам вивчати, берегти і нести у світ велич української народної пісні, шанувати культуру, побут і творчість нашого народу.

На  свято завітали почесні гості: народний депутат Верховної ради України - Микола Кучер, начальник управління культури і мистецтв  обласної державної адміністрації, Заслужений артист України – Станіслав  Городинський, Заслужений працівник культури України, директор Вінницького обласного центру народної творчості – Тетяна Цвігун, голова Гайсинської районної ради – Григорій Боровий, заступник голови районної державної адміністрації Сергій Несвятий, начальник відділу культури і туризму Гайсинської РДА, Заслужений працівник культури України – Микола Ричков, голова Зятковецької територіальної громади – Микола Керанчук, Директор філологічних наук, фольклорист, професор-етнограф, літературознавець, письменник, провідний науковий співробітник відділу української та зарубіжної фольклористики Микола Дмитренко, донька видатного фольклориста Г.Т. Танцюри, завідувачка музею-садиби – Наталя Громова, а також 25 кращих фольклорних колективів області та окремі виконавці українських народних пісень.

Почесні гості звернулися з найщирішими вітаннями до учасників свята, виступаючим було вручено запашні короваї. Від імені святкового зібрання шанувальників народного мистецтва було покладено квіти до стели невтомного збирача усної народної творчості Гната Трохимовича Танцюри та народної співачки Явдохи Зуїхи.

На початку свята прозвучала для усіх присутніх пісня “Я із роду українського” у виконанні Заслуженого артиста України Станіслава Городинського.

Програма святкового дійства включала виступи колективів, виставку-ярмарок виробів декоративно-прикладного мистецтва майстрів народної творчості Вінниччини, виставку світлиць територіальних громад району. Фольклорні колективи області по черзі демонстрували свою самобутню майстерність і кожен виступ схвально сприймався численними оплесками.

Український віночок – це не просто окраса, це оберіг, бо є в ньому така чудодійна сила, що і біль знімає, і волосся береже і душу лікує. «Віночок вити – життя любити» - казали наші предки на Зелені свята. Вінок плетиво, які наші бабусі і прабабусі одягали на голову дівчині з вірою в її жіночу душу «Та будь же дівчинко квітучою, та будь же дівчинко родючою і багатою, як свята Матір-Земля!» - приказували вони. І дійсно, яке ж то Зелене свято без барвистого віночка, виплетеного своїми руками з пахучих трав і яскравих квітів?

Усі гості свята мали змогу переглянути дефіле  «Ой зав’ю вінки…» за участю найвродливіших дівчат  Гайсинщини.

Усі учасники були нагороджені подяками за участь, а головний приз імені Г.Т. Танцюри обласного фольклорного свята заслужено отримав народний аматорський фольклорно-етнографічний ансамбль «Русава» та дитячий фольклорний ансамбль «Русавочка» Стінянського СБК Томашпільського району.

 2019

« повернутися до списку новин


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Rda.org.ua, Rayrada.org.ua, School.org.ua, Osv.org.ua

Логін: *

Пароль: *